Nüfusu Çöken Japonya, Çareyi Yabancı Göçmenlerde Arıyor

JAPONYA AZALAN NÜFUSA YABANCILARLA ÇARE ARIYOR: Japonya nüfus erimesine çareyi yabancılarda arıyor. Ülkesinde yabancılara her zaman şüpheyle yaklaşan bir kültüre sahip olan Japonlar, azalan ve yaşlanan nüfus nedeniyle kapıları yabancılara araladılar. Japonya’da ikamet eden yabancıların sayısı geçtiğimiz yıl % 11’den fazla artarak 3,3 milyona çıktı. Sadece bir yılda 330 bin yeni yabancı Japonya’ya geldi ve ikamet etti. Bundan önceki yılda Japonya’da yabancı sayısı artmıştı. Eğer bu hızla devam eder ise önümüzdeki 20 yılın sonunda Japonya’da yabancıların toplam nüfusa oranı % 10’a çıkabilir.

Japonya İçişleri Bakanlığı’nın Çarşamba günü yayınladığı yıllık rapora göre, ülke kronik olarak düşük doğum oranıyla boğuşurken, ülke nüfusu üst üste 15. yıldır küçülüyor. Ülkeye gelen yabancıların sayısındaki artışa rağmen Japonya’nın nüfusu geçen yıl 861.000 kişi birden azaldı ve 121.561.000’e düştü. Japonya’nın nüfusu 2009 yılında 127 milyon ile zirveye ulaştı ve o günden beri sürekli ve hızlanarak düşüyor. Bu hızla devam ederse Japon nüfusunun 25 yıl içinde 100 milyona, takip eden 50 yılda ise 50 milyona düşmesi bekleniyor. Başka bir deyişle yüzyılın sonunda Japonya’nın nüfusu yarı yarıyadan fazla azalacak ve Japonya, Türkiye’nin neredeyse yarısı kadar bir nüfusa sahip olacak…

Ülkedeki ölüm sayısı, bakanlığın ilgili verileri toplamaya başladığı 1979’dan bu yana en yüksek seviyedeyken, yeni doğan sayısı yeni bir düşüşe geçti.

JAPONLAR BAŞKA ÜLKELERE GİDİYOR: Resmi verilere göre Japonya düşük doğum oranları ve artan ölüm oranlarına ek olarak dışarıya net göç de veriyor. Her yıl ortalama 10 bin Japon başka ülkelere yerleşiyor. Göç edenler genelde genç Japonlar.

Japonya’daki genel düşük doğum oranı eğilimi devam ederse, birçok şehrin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapılıyor. Geçen yılki bir araştırmada, 2050 yılına kadar belediyelerin % 40’ından fazlasının yok olabileceği belirtiliyor. Nüfus uzmanlarına göre azalan ve yaşlanan nüfus pek çok köy ve kasabayı hayalet yerlere çevirecek.

Nüfus erimesi sadece Japonya’da değil komşusu Güney Kore’de de nüfus çökmesine dönmüş durumda. Hükümetler çare bulmakta zorlanıyorlar, hiçbir önlem bu dramatik çöküşe fayda etmiyor. Japonya Başbakanı Kişida’ya göre nüfus çökmesi Japonya’nın karşılaştığı en büyük varoluşsal tehlikelerin başında geliyor. Yaşlanan ve azalan nüfus ekonomiyi, sigorta sistemini ve toplumsal düzen üzerinde yıkıcı etki yapıyor. Pek çok iktisatçıya göre bir zamanlar ABD’den sonra dünyanın en büyük ekonomisi olan Japonya’yı dördüncü sıraya iten de çöken nüfus.

Patreon hesabı için: https://www.patreon.com/SedatLaciner (Teşekkürler)

Üyelik İçin Katıl Butonu: https://www.youtube.com/channel/UCjoMkrl2wAy2W6jxDqyUsNg/join

e-posta: slaciner2@gmail.com

#japonya #japon #nüfus

47 Comments

  1. Japon kafası yabancılara öyle davranmaya devam ederse ilerde sadece yok olur. Japonla evli insanlara, herşeyi kanuni olarak tam olan insanlara bile bürokraside basit işlemlerde korkunç problem çıkarıyorlar. Yabancılara devlet dairelerinde çok kötü davranıyor, işlem yapmıyorlar.

    Yok olduğunu da görmeyi çok isterdim, Irak'tan kaçan hewal kekolar analarını ağlatsın da o zaman gelir akılları başlarına 🐼

  2. Bir ülkede ortalama 500 bin asker bir milyon da çalışan oldu mu, o ülke varlığını sürdürür.
    Bugün bütün ülkelerde hazır yiyen insan fazlalığı var. Özelikle uyuşturucu kullananlar, topluma katkısı olmayan insanlardır.😊

  3. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Eryurt'un beyanlarından :".. TÜİK'in açıkladığı 2022 doğum istatistiklerine göre ise toplam doğurganlık hızı 1,62. Aileler artık çok daha az çocuk sahibi olmaya başlamış görünüyorlar. Doğurganlık seviyesi düşmesine rağmen, doğurganlık düzeyinin yüksek olduğu dönemde nüfusa dahil olan geniş bir kuşağın bugün üreme çağında olması nedeniyle, teknik tabiri ile nüfus momentumu nedeniyle nüfusumuz artmaya devam ediyor. Ama o etki de yavaş yavaş ortadan kalkıyor. TÜİK verilerine göre yıllık nüfus artış hızı 2021 yılında binde 12,7 iken, 2022 yılında binde 7,1 olmuş durumda… Türkiye'de nüfusun hızla yaşlandığını söyleyen Eryurt, "Yaşlı nüfus derken, 65 yaş ve üzeri nüfusu kastediyoruz. Nüfusun yaşlanması kavramıyla da toplam nüfus içerisinde yaşlı nüfusun payının artması eğilimini ifade ediyoruz…TÜİK'in en son açıkladığı 2022 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre yaşlı nüfusun oranı yüzde 9,9, yani 'çok yaşlı nüfus' olmanın eşiğindeyiz. Hatta bu oranın 2022 sonuna ait olduğunu, şimdi ise 2023'ün ortasında olduğumuzu düşünürsek artık yüzde 10'u geçtiğimizi ve çok yaşlı nüfusa sahip olduğumuzu söylemek yanlış olmayacaktır." dedi.
    (Sayın Sedat Laçiner Hocam ! Ülkemizin de hızla bu programınızın konusu olan Japonya gibi olduğunu görmekteyiz. Bu konuda ülkemiz üzerine de bir değerlendirmenizi kısa bir zaman dilimi içinde bizimle paylaşırsanız seviniriz. Korkarım 10-15 yıl içinde bu durum Türkiye'miz içinde varoluşsal bir tehdit boyutuna ulaşacak.)

  4. İşleri zor, yabancılar icin sistem çok kötü. Şuan Japonyadayım, Japincam çok iyi ama uzun vadeli burada kalmak pek akıl karı değil.

  5. Sn Hocam. Böyle ketumbir ülkede nüfus artaz. Hayat pahalı, yer dar, eğitim, sağlık çok katı. Dünyaya ayak uydurmak istemiyorlar. O zaan sonuçlarına katlanaccak. Oraya dışarıdan giden nitelikli adam bir ay dayanamaz. Herşey kural, esneklik sıfır.

  6. Vallahi Japonya'nın nüfusu yok olsun hayatımda hiç Japon tanımadım Görmek de istemiyorum Allah'ın çekik gözlüleri.. Bir de sevimli durmaya çalışıyorlar, kafalarına iki tane nükleer yiyince animasyon karakterine döndüler

  7. Nüfusumuz 90 milyon desek,5 milyonluk Danimarkadan,5 milyonluk Norveçden,17 milyonluk Hollanda'da,67 milyonluk İngiltere'den geri kalmış haldeyiz.Sadece nüfusun bir faydası yok,Eğitimli nüfus olması gerek.

  8. Japonya,ürettiği markalarla,TOYOTA,HONDA,MITSUBİSHİ,NİSSAN,LEXUS…bizi kat kat geçmiş durumda.Çok iyi üniversiteleri var.Kyoto ünv.,Tokyo ünv.gibi.Bizde en iyi üniversite Koç ünv.desek oda 351-400 aralığında yani ilk 100 üniversite içinde bile değil

  9. bu videonun konusunun Türkiye olmamasının sebebi yaklasık 15 yıl önce başlayan mülteci/göçmen akınıdır.Bu yüzdendir ki ülke olarak ucuz iş gücü sorunu yaşamadık.

  10. olm bu caponlari çoğaltmak lazim ben üstüme düşeni keyifle yapmaya hazirim ama şu yakuza sorununu bi çözsünler lütfen totomuza kiliç girmesin bu yastan sonra

  11. Bu nüfus sorunu zamanla bütün dünyaya yayilacak. Sorunun temeli kadin-erkek iliskilerinde. Kadinlar artik en az 28-30una kadar, ayni erkekler gibi, gencliginin tadini cikarmak istiyor, farkli erkeklerle yatip kalkmak, erkek parasiyla gezip tozmak, dünyayi dolasmak, hediyeler almak ve hatta vücudunu kapital olarak kullanip para yapmak istiyor. Ancak bütün bunlari yaparak belli bir yasa geldikten sonra, evliligi ve cocugu düsünüyor ama o zaman da avucunu yaliyor. Zira kadinlarin önüne gelenle yatmis olmasi ve de en güzel, en taze yillarinin cogunu artik geride birakmis olmasi, ciddi iliski ve evlilik arayan erkekleri icin banko red sebebi. 20sinde elini sallasa, onu sevecek, onunla evlenip yuva kurmak isteyecek ve kendisininde begenebilecegi 50 tane erkek bulabilecek kadin, 30una merdiven dayadiginda veya 30unu gectiginde, agziyla kus tutsa, erkekler tarafindan ciddi iliski baglaminda ragmet görmüyor. Tam tersine, kizlarin gitgide daha genc yasta seks yasamaya baslamasi ve gitgide daha kiza zamanda daha cok erkekle beraberlik yasamasi, erkekleri eskisine oranla daha da genc es arama ihtiyacina sürüklüyor.
    Uzun lafin kisasi, artik erkeklerle kadinlar ayni anda ayni seyi istemiyor. Erkek 17-18lik güzel bakire bir kizla bayila bayila evlilige ragziyken, kizlar o yasta bütün gencligini tek bir adama vermek istemiyor. 30una yaklastiginda veya gectiginde de bu sefer erkekler onu istemiyor. Bu isin cözümü yok. Olmadigi için evlilik ve cocuk dogum oranlari düsmeye, para karsiligi beraberlik türleri artarak ragbet görmeye devam edecek. Sex robotlari ve zihinde gercekten ayirt edilmesi mümkün olmayan sekilde seks fantazisi yasamayi saglayan headsetler piyasaya ciktiginda, artik seks konusunda da erkeklerin kadinlarla isi bitmis olacak. Geriye kadinlarin paraya cevirebilecegi tek sey olarak dogurganliklari kalacak ama belki tüp bebek teknolojisindeki gelismelere bagli olarak, kadinlarin bu konudaki monopoli de kirilacak. Sonucunda erkekleri kadinlar ugruna para, zaman ve emek harcamaya iten hic bir sebep kalmayacak. Bugün erkeklerin cogu kadinlar icin ne kadar görünmez ise, gelecekte de kadinlarin cogu erkekler icin o kadar ve hatta daha da fazla görünmez olacak.
    Alma mazlumun ahini, cikar aheste aheste.

  12. Japonya'nın %70'i dağlık ve Tokyo Dünyanın en kalabalık Şehridir. Nüfusun artması iyi bir şey değil çünkü hayatını sürdürülebilir hale getirmen için çeşitli temel ihtiyaçların var bunlar için de para lazım. Sermayen yoksa sermayesi olanın yanında çalışacaksın ama şöyle bir durum var sermaye sahiplerinin amacı maliyeti düşürüp yüksek kazançlar elde etmek bu yüzden'de kalkıpta işsiz kimse kalmasın diyip bir sürü eleman almıyorlar yani 😀

  13. Nüfus yoğunluğunun ,nüfus artışının aslında insanlık ve dünya için en tehlikeli şey olduğunu ısrarla anlamamak.!Zaten küçüçük bir ada da 130 milyonlar.Çok azalsalar 80 milyon olurlar bizim ege kadar bir coğrafya da.Üstelik uzun ömürlüler ve yaşlılığı tersine çevirmek için bilimsel olarak en çok uğraşanlar japonlar.Neden dışardan adam alsın üstelik 4.dünyadan
    Robotiği icat eden ülke.Bu dönemler geçici.Kendi memleketine dünyanın lağımlarından pislikmi doldursun?Bir şekilde bu dönem geçicek,ama kalabalık nüfuslu ülkeler yine pisliklerinin içinde yüzerken,gelişmişler bir leveli daha geride bırakmış olacaklar.Tuhaf olan türkiyeden gitmek için hindistanı pakistanı bile örnek verecek şuursuzlukta nüfus kalitesine sahip olmamız.İşte size kalabalık,yetmedi bide hortadoğudan milyonlarca hayvan getirildi ,tek düşünceleri sağa sola damızlık olmak.!Siz bu baş belası kalabalıkla nasıl bir cehennem bekliyor bizi gelicekte ona kafa yorsanız?

  14. Hocam, konuşmalar hep kütüphaneden , ama kütüphane tanıtımı görmedik hiç . Kitapların adına bakmaktan helak oluyor dinleyici kitlesi. Her sohbetin sonunda bir tane , şöyle bir dakika gibi, tanıtım görsek , ona göre sipariş versek çok güzel olmaz mı ?

  15. Yapay zeka ev otomasyon ile birlikte kaliteli insan kaynağı yeterli değilmi acaba ?Fazla nüfusa gerek var mı Yeni dünya düzeni bu gelişen konjektörel duruma göre planlanamaz mı ?Az iş az nüfus az çalışma süresi az üretmek gibi çözümler üretilemez mi?

  16. Bir ülke ekonomik ve sosyal olarak gelişiyorsa nufus o kadar geriliyor gibi bir döngü var. Gelişmiş toplumlarda gençler çocukları gereksiz külfet olarak görüyor benim gibi 🙂 aslında bunlar iyi günlerimiz robot teknolojisi evlere girdiğinde nufus dip yapacak gibime geliyor.